Εκκλησίες- Γιορτές και Πανηγύρια

Ιερός ναός Κοίμησης της Θεοτόκου



Η κεντρική εκκλησία στο Κουτσελιό είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι μια πετρόχτιστη εκκλησία με ψηλό καμπαναριό στο κέντρο του χωριού. Χτίστηκε το 1931 στη θέση της παλιάς εκκλησίας.
Εξωτερικά έχει ένα μεγάλο προαύλιο όπου υπάρχει η δεξαμενή που γίνεται η ρίψη του σταυρού την ημέρα των Φώτων.
Το 1854 μέσα στην παλιά εκκλησία τα παλληκάρια του Γρίβα πολέμησαν τους Τούρκους στη μάχη του Κουτσελιού.
Η εκκλησία γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Ανήμερα της Παναγίας οι γυναίκες πηγαίνουν στην εκκλησία άρτους. Όταν τελειώνει η δοξολογία, γίνεται η αρτοκλασία και στη συνέχεια η περιφορά της εικόνας .Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται το βράδυ με το πανηγύρι. Εκεί όλοι οι κάτοικοι συγκεντρώνονται, τρώνε και γλεντάνε  με παραδοσιακά τραγούδια μέχρι τις πρωινές ώρες.


Άγιος Νικόλαος


Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένα εξωκλήσι στο κάτω μέρος του Κουτσελιού.Έχει μια μεγάλη αυλή με δέντρα. Ακριβώς μπροστά στην κεντρική είσοδο βρίσκεται το πετρόχτιστο καμπαναριό. Οι τοίχοι του είναι γεμάτοι με πανέμορφες αγιογραφίες. Γιορτάζει κάθε χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου.





Άγιος Ιωάννης
 Μικρό παλιό εκκλησάκι στον κάμπο του Κουτσελιού.






Αγία Παρασκευή
Ένα πολύ παλιό μοναστήρι(γνωστό από το 1820) στα Σερβιανά. Εξωτερικά έχει στέρνα και από τη βόρεια πλευρά ένα υπόστεγο με κολόνες. Στο ψηλό δέντρο που υπάρχει δίπλα στην είσοδο βρίσκεται το καμπαναριό. Η στέγη του είναι με μαύρες πλάκες. Οι τοίχοι του στο εσωτερικό διακοσμούνται με πολύ παλιές αγιογραφίες. Ο θρύλος λέει πως οι Τουρκαλβανοί "τύφλωσαν" τους αγίους .
Το μοναστήρι γιορτάζει στις 26 Ιουλίου.  Παλιά γινόταν στο προαύλιο του μοναστηριού ημερήσιο πανηγύρι. Οι χωριανοί έφερναν φαγητά και κρασί και γλεντούσαν μέχρι αργά. Μάλιστα έρχονταν άνθρωποι και από άλλα μέρη να προσκυνήσουν στο μοναστήρι και στη συνέχεια να γλεντήσουν. Σήμερα το κάθε σπίτι ετοιμάζει πλούσιο τραπέζι, τώρα πια για την οικογένεια. Έτσι η γιορτή αρχίζει στο σπίτι και συνεχίζεται στο γλέντι που στήνεται το βράδυ στην αυλή του σχολείου.

Άγιος Θεόδωρος
Πέτρινη εκκλησία στους Μουζακαίους. Γύρω-γύρω έχει κυπαρίσσια. Κάθε χρόνο γίνεται ημερήσιο πανηγύρι προς τιμή του . Οι γυναίκες φτιάχνουν γλυκά, πίτες και διάφορα φαγητά που τα τρώμε στο προαύλιο της εκκλησίας.

Προφήτης Ηλίας
Ο Αι - Λιας στον κάμπο. Μικρό πέτρινο εκκλησάκι στα Κυπαρίσσια. Γιορτάζει στις 20 Ιουλίου και εκεί κάθε χρόνο τέτοια μέρα γίνεται το παραδοσιακό ημερήσιο πανηγύρι. Μετά τη λειτουργία αρχίζει στο προαύλιο της εκκλησίας το γλέντι. Ο χορός ξεκινάει με το χορευτικό του χωριού και συνεχίζεται απ΄όλους τους χωριανούς. Κρατάει μέχρι αργά το μεσημέρι.





Άγιος Δημήτριος
Πέτρινη εκκλησία στη Γορίτσα, αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο το Μυροβλύτη. Έχει υπέροχες αγιογραφίες, παλιές εικόνες και ιερά βιβλία. Γιορτάζει στις 26 Οκτωβρίου. Την ημέρα της γιορτής του πηγαίνουν όλοι στη εκκλησία , παρακολουθούν τη θεία λειτουργία, κοινωνούν και λένε Χρόνια Πολλά. Ο πάτερ μοιράζει αντίδωρο και λουκουμάκι και πηγαίνουν όλοι στα σπίτια τους όπου τρώνε ένα εορταστικό γεύμα με πίτες, κρέας ψητό και ότι άλλο έχει ετοιμάσει η νοικοκυρά του σπιτιού.